Oto, co nadmierne spożywanie alkoholu zrobi z twoim ciałem.

Dla niektórych osób nadużywanie alkoholu w jego najpoważniejszej formie może mieć poważne, a nawet zagrażające życiu skutki. Chociaż człowiek może nie być w stanie fizycznie dostrzec szkód, jakie wyrządza w narządach wewnętrznych organizmu - czy to w krótko-, czy długoterminowej perspektywie - może to prowadzić do poważnych i często nieodwracalnych problemów zdrowotnych.

Nadmierne spożywanie alkoholu ma wpływ na każdy narząd. Najbardziej narażone na znaczne uszkodzenia są:

Mózg

Alkohol może dość szybko wpłynąć na mózg. Powoduje komplikacje, takie jak utrata koordynacji, utrata pamięci, niezdolność do jasnego myślenia, a także może zmienić ogólne zachowanie i nastrój danej osoby.

Nadmierne spożywanie alkoholu przez dłuższy okres czasu może również powodować nieodwracalne, długoterminowe skutki uboczne. Ciągłe nadmierne spożywanie alkoholu zaburza funkcjonowanie określonych obszarów mózgu, takich jak układ limbiczny (zajmuje się emocjami, wspomnieniami i stymulacją), móżdżek (część odbierająca informacje sensoryczne i koordynująca ruchy) oraz kora mózgowa (część mózgu, w której odbywa się przetwarzanie największej ilości informacji). Gdy te obszary są uszkodzone, szlaki komunikacyjne między mózgiem a ciałem ulegają zaburzeniu, co powoduje upośledzenie rutynowych funkcji.

Na przykład, zdolności motoryczne są kontrolowane przez móżdżek. Jeśli spożycie alkoholu wpłynie na ten obszar mózgu, wystąpi utrata równowagi.

Serce

Picie alkoholu przez dłuższy czas lub nawet wypicie zbyt dużej ilości przy konkretnej okazji może prowadzić do uszkodzenia układu krążenia. Z czasem nadmierne picie osłabia serce. Wpływa to na sposób, w jaki tlen i ważne składniki odżywcze są przenoszone do różnych ważnych organów w całym organizmie.

Nadmierne spożywanie alkoholu powoduje także wzrost poziomu trójglicerydów, rodzaju tłuszczu znajdującego się we krwi. Podwyższony poziom trójglicerydów zwiększa ryzyko rozwoju zagrażających życiu schorzeń, takich jak cukrzyca i choroby układu krążenia.

Z nadmiernym lub przewlekłym spożywaniem alkoholu wiąże się rozwój wielu przewlekłych chorób i schorzeń, takich jak nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi) i nieregularne bicie serca (medycznie określane jako arytmia).

Długoterminowe konsekwencje nadmiernego spożycia alkoholu to zawał serca, udar mózgu, kardiomiopatia (choroba mięśnia sercowego) i śmierć.

Wątroba

Zadaniem wątroby po spożyciu alkoholu jest jego rozkład i wydalenie z krwi. Spożywanie dużych ilości alkoholu w krótkim czasie może zaburzyć jej metabolizm i doprowadzić do stłuszczenia wątroby. Stłuszczenie wątroby jest często skutkiem nadużywania alkoholu. Jest to choroba przewlekła, do której dochodzi, gdy wątroba magazynuje nadmiar szkodliwych tłuszczów. Stłuszczenie wątroby spowodowane nadmiernym piciem alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i niewydolność wątroby.

Ponadto uzależnienie od alkoholu może powodować zapalenie wątroby (stan zapalny wątroby) oraz uszkodzenie komórek wątroby. Połączenie uszkodzenia komórek wątroby i stanu zapalnego może powodować bliznowacenie, zwłóknienie (pogrubienie tkanki bliznowatej), marskość wątroby (zaawansowane bliznowacenie wątroby), a nawet raka wątroby.

Trzustka

Trzustka - organ, który pomaga regulować poziom cukru we krwi - może zostać poważnie uszkodzona w wyniku nadmiernego spożycia alkoholu. U danej osoby może wystąpić zapalenie trzustki, czyli stan chorobowy, w którym naczynia krwionośne w trzustce zaczynają puchnąć. Powoduje to przerwanie procesu trawienia, co zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki, który jest potencjalnie bardzo niebezpieczny, ponieważ jest to typ nowotworu, który bardzo szybko się rozprzestrzenia.

W przypadku ostrego ataku trzustki mogą wystąpić następujące objawy: gorączka, przyspieszone bicie serca, nudności, ból brzucha i dyskomfort, a także biegunka. Chociaż w przypadku zapalenia trzustki dostępnych jest wiele leków i różnych opcji leczenia, jego odwrócenie jest często bardzo trudne.

Rak

Szeroko zakrojone badania naukowe wykazały, że osoby spożywające większe ilości alkoholu przez dłuższy czas są bardziej narażone na rozwój określonych rodzajów raka związanego z alkoholem. Do tych typów raka należą:

Rak głowy i szyi

Badania dowiodły, że osoby spożywające 50 gramów alkoholu lub więcej dziennie (co odpowiada 3,5 drinka alkoholowego lub więcej dziennie) są w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na raka jamy ustnej (z wyłączeniem raka wargi, gardła i krtani). Wykazano, że osoby palące papierosy lub używające tytoniu oraz spożywające duże ilości alkoholu są znacznie bardziej narażone na rozwój tego typu nowotworów.

Rak przełyku

Rodzaj nowotworu, który atakuje przewód biegnący od gardła do żołądka. Głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na ten nowotwór jest duże lub nadmierne spożycie alkoholu.

Rak piersi

Przeprowadzone badania wykazały, że kobiety, które spożywały więcej niż trzy drinki alkoholowe (45 gramów) dziennie, były 1,5 raza bardziej narażone na rozwój raka piersi w porównaniu z tymi, które nie piły.

Rak wątroby

Główną przyczyną raka wątroby (medycznie określanego jako rak wątrobowokomórkowy) jest nadmierne spożywanie alkoholu. Ponadto wirusowe zapalenie wątroby typu B i C są również przewlekłymi schorzeniami, które mogą być wywołane nadmiernym spożyciem alkoholu i ostatecznie spowodować raka wątroby.

Rak jelita grubego

Na podstawie szeroko zakrojonych badań stwierdzono, że osoby regularnie spożywające 3,5 napoju alkoholowego dziennie mają większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego (raka okrężnicy lub odbytnicy). Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrasta o 7% na każde 10 gramów (lub więcej) alkoholu spożywanego codziennie w sposób ciągły.

Układ odpornościowy

Nadmierne picie alkoholu ma wpływ na układ odpornościowy organizmu, co zwiększa podatność na choroby. Osoby, które piją przewlekle, częściej zapadają na pewne choroby, takie jak gruźlica czy zapalenie płuc, w porównaniu z osobami, które nie spożywają regularnie tak dużych ilości alkoholu. Dzieje się tak dlatego, że organizm jest tak zajęty radzeniem sobie z nadmiernym spożyciem alkoholu, że nie jest w stanie zwalczać infekcji, które pojawiają się nawet po 24 godzinach od upojenia.